2021-06-02 Klára Mercz

Beszámoló a Családi Vállalkozások munkacsoport 2021. május 29-i workshopjáról

A pandémiás helyzetre tekintettel újszerű módon, egy napos időtartamban, személyes és online részvétellel tudtuk megtartani a Családi Vállalkozások munkacsoport tavaszi workshopját. A helyszínt az IFUA Kft. bocsátotta rendelkezésünkre az új, szuper modern cafetériájában. A csapat jelentős része online jelentkezett be, így a technikai feltételek biztosítása nagy kihívást jelentett számunkra. Az internet kapcsolat sajnos nem volt tökéletes, így nehézkessé vált az online kommunikáció. Ráadásul a témánk az Enneagram – önismeret, emberismeret, jobban igényelte volna a személyes részvételt. A nehézségek ellenére végül mégis sikerült Bartha Andrea vezetésével egy olyan workshopot lebonyolítani, amelynek a végén az összes résztvevő elégedetten, egy újfajta szemlélet és tudás birtokában távozhatott.

A kezdeti bemutatkozások alkalmával mindenki elmondta, hogyan élte meg, ill. túl a pandémiás időszakot. Jó volt hallani, hogy a többség profitált belőle, annyira felpörgött az üzlete, de volt, akinek a vállalkozása nehezen élte túl és költségcsökkentést kellett végrehajtania, ill. hitelt felvennie. Mások arra használták fel a „nyugalmi” időszakot, hogy új stratégiákat alakítsanak ki, új üzleti modellre építsék a vállalkozásukat. Sőt olyan csoporttársunk is volt, aki a jól fizető alkalmazotti állását fölcserélte a vállalkozói létre és sikeresen el is tudta indítani.

Andrea a délelőtti előadásában tisztázta az Enneagram fogalmát: Az Enneagram egy precíz, hatékony rendszer a tudatosság, a személyes és a vezetői képességek fejlesztésére. Kilenc alapvető világnézetet, kilenc működési módot tár fel részleteiben, és segít a belső egyensúly, az önelfogadás és mások elfogadásának elmélyítésében. Az Enneagram nem személyiség tipológia, ezért az ember működése tekintetében nem a „hogyan”-okra mutat rá, hanem az annál sokkal mélyebben található „miért”-ekre.

Ismertette az Enneagram szerinti kilenc alapkarakter típus jellemzőit, amelyekkel mindannyian születésünk pillanatától rendelkezünk. Ezek a karakter jegyek egész életünk folyamán meghatározzák a világnézetünket, gondolkodásunkat és viselkedésünket.

Mind a kilenc karakternek megvannak a maga természetes ajándékai, korlátai és vakfoltjai; mindegyik rendelkezik saját gondolkodási, cselekvési és létezési mintákkal, ugyanúgy, mint túlélési stratégiával és működési üzemmóddal.

Az emberek az alapkarakterükön belül az életük során egy fejlődési folyamaton mennek keresztül a megélt sikerek, kudarcok, örömök, bánatok során, amelyekben szerzett tapasztalatokkal az „egészségtelen” működési szintről az „átlagos” működési szinten át az „egészséges” működési szintre térhetnek át. Az egyes karakter típusok hatással vannak egymásra, amit az ábrában az összekötő vonalak jeleznek.

A délutáni foglalkozáson Andrea válaszolt számos kérdésre, melyet követően két feladatot oldottunk meg. Az első feladat egy karakter ismerkedés gyakorlat volt, melynek során megválaszoltuk, hogy kihez, milyen karakter áll a legközelebb, melyik áll a legtávolabb, milyen szeretne lenni, melyik típus kelt benne szimpátiát, ill. antipátiát, a rokonokat ismerősöket be tudná-e sorolni valamelyik karakterbe? A csapat minden tagja nagyon őszintén beszélt ezekről a kérdésekről.

A második feladat egy erőforrás gyakorlat volt, melyhez kártyákat használtunk. Négy kártya kiválasztásával, az egyes kártyák véletlen szerű felhasználásával négy kérdésre adtunk válaszokat:

  • Mi az erőforrás, ami benned van, de nem használod?
  • Mi az erőforrás, ami nincs meg benned, de vágysz rá?
  • Mi az erőforrás, ami táplálja a motivációdat, törekvésedet?
  • Mi az az erőforrásod, amit a környezeted észlel, de Te kevésbé?

A konklúziókból összeállítottunk egy-egy erőforrás mondatot. Például az alábbi kártyák alapján a következő válaszok születtek:

  • Határozottság (átvágni a gordiuszi csomót)
  • Áldozatos munka
  • Rendszerbe helyezés
  • Szorgalom

És az erőforrás mondat: „A rendszerező képesség és szorgalom sikerre visz.”

Ez a gyakorlat is nagyon érdekes volt, egyes erőforrás mondatot még meg is tapsoltunk.

Megállapodtunk, hogy a következő találkozót a korábbi, hagyományos módon szervezzük, ha lehet. A téma javaslatokból még nem választottunk, ezt a tagság bevonásával döntjük el. A következő workshop tervezett időpontja: 2021. szeptember 24-25. és a helyszín ismét Balatonkenesén a Balatonfői Yacht Club lesz. Bízunk benne, hogy a COVID-19 nem fogja meghiúsítani.

A beszámolót készítette:

Schwarczenberger Mária
MCE elnökség tagja
CsV munkacsoport vezetője