2018-09-25 Klára Mercz

Beszámoló a munkacsoport szeptemberi workshopjáról

A Családi Vállalkozások munkacsoport ötéves (!) történetében először rekord résztvevői létszámmal zajlott le az őszi workshop Balatonkenesén, a Telekom Hotelben. Ezúttal az üzleti modellezés témáját dolgoztuk fel.

A kezdeti bemutatkozások során mindenki pár mondatban kifejtette, hogy mit gondol az üzleti modellezésről, mit vár ettől a foglalkozástól. A gondolatokat rögzítettük és a későbbiek során vissza-visszatértünk rájuk.

Cserna Péter készült fel a téma kifejtésére, az alkalmazható módszerek bemutatására. Az előadása végül egy tartalmas beszélgetésbe ment át, amelynek során tisztáztuk az üzleti modellezés szerepét, hogy mit jelent a sikeres vállalkozás, ezt hogyan mérjük, kinek a szempontjából. Megállapodtunk, hogy a modell egy eszköz, amivel strukturált módon tudjuk vizsgálni az üzleti folyamatokat, szcenáriókat állíthatunk fel, „mi lenne, ha…” típusú hatásvizsgálatokat végezhetünk, optimista, pesszimista becsléseket állíthatunk fel. Péter két modellt ismertetett:

  • A Business Canvas modell kilenc területe négy fő üzleti területet fed le: a vevőket, az ajánlatot, az infrastruktúrát és a pénzügyi képességet.
  • A Balanced Scorecard szintén négy mérési területet jelöl meg: a pénzügyi teljesítményt, a vevőket, a működési folyamatokat, valamint a tanulás, fejlődés folyamatát. Mindegyik területen javasolja a mérhetővé tételt azáltal, hogy megfogalmazzuk a célokat, azokból levezetett mutatókat, elvárásokat és a célok eléréséhez szükséges intézkedéseket.

Vacsora után a szokásos „borcontrolling” keretében beszélgettünk, ismerkedtünk egymással. A legkitartóbbak éjjel fél 2-ig bírták.

Szombaton az első órában Péter bemutatta a Power Pivot-ban készült üzleti modellező szoftverét, amelyben valamennyi tábla szerepelt, ami egy egyszerűbb üzleti modellezéshez szükséges. A szoftvert minden résztvevő megkapta.

Ezt követően a társaságot két részre osztottuk. Az egyik csoport feladata volt egy válságra való felkészülés modellezése, míg a másik csoport egy új üzletág beindítására dolgozott ki egy üzleti modellt.

A munka eredményét ebéd után mutatták be a csoportok.

Az egyik csoport a válsághelyzetet Sándor cégében elemezte, amely műanyag ablakok javításával, karbantartásával foglalkozik. A válsághelyzet jelei már most is látszanak. A cég munkaerőhiánnyal küzd, és ezért nem tudja a kapacitását növelni, pedig kereslet lenne a szolgáltatására. Mivel sehol nem tanítják a szükséges szakmai ismereteket, ezért már kezdettől fogva saját belső képzési rendszert alakítottak ki. Egy új dolgozó kiképzése és betanulása, – mire teljes értékű munkát tud végezni – kb. 2 évig tart. Ugyanakkor csak magasabb kezdő fizetéssel tudnak felvenni valakit, ami bérfeszültséget okoz a régi dolgozóknál. Az általános béremelést pedig a cég nem tudja kigazdálkodni.

A csoport a Canvas modell segítségével levezette, hogy túlságosan alacsony áron történik a szolgáltatás és az árbevételt kell megnövelni a munka mennyiségének növelése nélkül. Új szemléletmóddal kell az árakat kialakítani és kommunikálni a vevők felé, amihez a BATNA (Best Alternative to a Negotiated Agreement) módszert érdemes alkalmazni. Sándor az elemzés eredményét tervezi bevezetni a cégében.

  

A másik csoport János cégében egy új üzletág beindítását modellezte. A jelenlegi működéshez hasonló módon egy új szoftverszolgáltatást terveznek indítani, amellyel az elektromos kapuzárakhoz, motoros kapukhoz kapcsolódóan mobil telefonról, akár távolról is lehet vezérelni a kapunyitást és zárást. Így távolról be lehet engedni a postást, a riasztóst, a takarítót, stb. vagy a gyereket is lehet ellenőrizni, hogy hazaért-e. Az üzleti modellt a Canvas modell szerint építettük fel és az eredményt Bence, a csoport legfiatalabb tagja mutatta be.

Általános vélemény volt, hogy mindenki nagyon hasznosnak értékelte az összejövetelt és egyben nagyon jól érezte magát.

Megállapodtunk, hogy a következő találkozón Vállalkozói praktikák, szemléletmód címmel Hornák Zoli fogja tartani a foglalkozást. A következő workshop időpontja: 2019. május 24-25. és a helyszín ismét Balatonkenesén a Telekom Hotel lesz.

A beszámolót készítette:

Schwarczenberger Mária
MCE ügyvezetőség tagja
CsV munkacsoport vezetője